10. februar 2023

Mød havålen i vinterferien, på Øresundsakvariet

Vinterferie i uge 7 & 8

Havet er fyldt med mystiske væsner og spændende livsformer. Dette gælder også havet omkring Danmark. Den 2. februar fik vi en melding om en strandet havål (Conger conger) på Tisvildeleje strand i Nordsjælland. Denne havål hentede vores dyrepassere og den kan nu opleves på Øresundsakvariet i vinterferien.

Strandet havål der blev fundet ved Tisvilde. Fotograf: Lene Clausen

Havålens biologi og specielle yngleadfærd

Havålen (Conger conger) findes i Atlanterhavet og i Middelhavet. Havålen er en dybhavsfisk som foretrækker klippebund. Den kan findes ned til 400 m. Her lever den ved bunden og gemmer sig ofte i huler og sprækker. De er mest aktive om natten. Havålen lever hele sit liv i havet og vandrer ikke op i vandløb og søer som den europæiske ål gør. Den kan blive over 3 meter lang og veje over 75 kg, hvilket gør den til den største af alle ålearter.

Havålen menes at have en meget speciel yngleadfærd. Når de er kønsmodne begynder deres indre organer at gå i forrådnelse, deres skelet afkalkes, de taber deres tænder og de stopper med at æde. Nu fyldes kroppen med æg eller sæd og de skal ud og finde en mage. Efter parring er de så udmattede at de lægger sig til at dø.

Havål i danske farvande

Havål er ikke så almindelig i danske farvande i vintermånederne. Den store havål, som blev fundet ved Tisvildeleje, var en hun, fyldt med rogn. Den var sandsynligvis kommet som ”gæst” eller strejfer. Måske på jagt efter egnede gydeområder, dvs. områder med dybt vand, men er så blevet fanget i de sydlige vandes lave dybder. Det er også sandsynligt at den er blevet ”skubbet” herind fra Skagerrak efter meget vind fra nordvest, her i januar. De individer som ses om vinteren på lavt vand er ofte sløve og udmattede, da de trives dårligt i koldt vand og normalt foretrækker dybere og varmere vand, som der netop er i vintermånederne.

Havålen fra Tisvilde

Havålen havde kun været død i ganske kort tid inden akvariets dyrepassere fik fat i den. Den var forholdsvis frisk og vejede 19 kg og var 1,70 m lang. Den manglede det yderste af halen, og vores dyrepassere vurdere at havålen har været omkring 2 meter lang.

Strandet havål ved Tisvildeleje set fra siden. Fotograferet af: Lene Clausen

Fremvisning af havål i vinterferien

I vinterferien kan du opleve den store havål, når vi viser den frem for akvariets gæster. Fra lørdag d. 11. februar og indtil havålen ikke kan mere, vil det være muligt at komme forbi Øresundsakvariet og se den store havål. Havålen opbevares i vores kølerum og flere gange dagligt tager vores formidlere gæster med ud til kølerummet, hvor det vil være muligt at komme helt tæt på det interessante dyr.

Praktisk information

Vi har åbent alle dage i vinterferien (uge 7 og 8) fra lørdag d. 11. februar til søndag d. 26. februar fra kl. 10-17. Se entrépriser og find vej til akvariet.

Vi glæder os til at se en masse glade gæster.

Emner