25. maj 2023

Øresundsakvariets 50 års fødselsdag

Fødselsdagsfejring

D. 1. juni 1973 åbnede Øresundsakvariet for første gang dørene for offentligheden. Der er sket meget siden dengang og d. 1. juni i år kan vi fejre 50 års fødselsdag. I anledning af Øresundsakvariets 50 års fødselsdag har vi sørget for masser af sjove og spændende aktiviteter. Kom til Tikke Takke koncert ”Gakkede sange fra verdenshavet” og til Tikke Takke forestillingen ”Verdens hurtigste fisk”, tegn en fødselsdags tegning til Øresundsakvariet og få mulighed for at vinde et årskort, vær med til at fodre fiskene i vores vandlaboratorie og i akvariet, kom med på rundvisning ”behind the scenes” og se om du kan svare på spørgsmålene i Øresundsquizzen imens du lærer en masse om Øresunds unikke dyre og planteliv.

Øresundsakvariet

Om Øresundsakvariet

Øresundsakvariet er et saltvandsakvarium, der ligger tæt på Øresund ved Nordhavnen i Helsingør. Ved et besøg på Øresundsakvariet får du mulighed for at få Øresunds dyreliv helt tæt på samt få indblik i den fantastiske og, for de fleste mennesker, fuldstændige ukendte verden, som udfolder sig på bunden af de danske have og fjorde. Øresundsakvariet hører under Biologisk Institut ved Københavns Universitet. Det tætte tilknytningsforhold til universitetets forskere gør Øresundsakvariet til et førende viden-pædagogisk center indenfor marinbiologi og havmiljøbeskyttelse. Formidlingen målrettes alle aldersgrupper men på et højt fagligt niveau, og med løbende fornyelser af formidlingen baseret på de seneste forskningsresultater. Øresundsakvariet arbejder aktivt for at beskytte Øresund og udbrede kendskabet til dette enestående havområdes rige dyre- og planteliv. 

Entré prisen til akvariet vil på selve fødselsdagen torsdag d. 1. juni være den samme som da akvariet åbnede d. 1. juni 1973. pris 10 kr for voksne og 5 kr for børn under 12 år. Børn mellem 0-2 år har gratis adgang.

Øresundsakvariet udefra anno 1973

Tikke Takke koncert ”Gakkede sange fra verdenshavet”

Lørdag d. 3. juni Kl. 11:15.

Orkesteret Tikke Takke vil give en sprudlende hav-koncert for børn og deres voksne. Tag med Andreas & Tikke Takke ud på et ocean af sprudlende vilde sange! Her kan du møde Sumobryder Samson og Giraffen Georg, som dykker ned på bunden af et badekar og finder et fantastisk sted de kalder ‘Tusind øjnes tivoli’. Edderkoppen Bobby, der elsker havet men lider så frygteligt af vandskræk, at han blir helt tørstig. Et problem, som kun en bestemt særlig ven kan hjælpe ham med. Krabben Ken, der elsker at danse tango - og nipse hele familien i tæerne. Og mange, mange flere originale og gakkede sange. Tikke Takke er forrygende børnemusik, der med latinamerikanske rytmer, swing, jazz, hiphop gi’r børn og voksne en dejlig oplevelse. Tikke Takkes gakkede sange er skabt af musiker/komponist Andreas Ugorskij og historiefortæller Hans Laurens i dialog med tusindvis af børn fra hele landet. Tikke Takke’s nye udgivelse ‘Verdens hurtigste fisk’ er netop udkommet, - en illustreret musik-børnebog. Inde i bogen findes QR koder til Tikke Takkes musik, så du kan lytte til Tikke Takke’s fantastiske musik, mens du læser bogen.

Tag venner og familie med under armen og oplev denne sjove koncert på Øresundsakvariet.

Forestillingen ”Verdens hurtigste fisk”

Søndag d. 4. juni Kl. 11:15.

Storsælgende børnebog bliver til eventyrkoncert. Børnebogen ‘Verdens hurtigste fisk’ er et spændende eventyr som er blevet til et fantastisk musikunivers Lillefisk er i et dilemma. Den farlige muræne planlægger at æde alle Lillefisk’s venner - men Lillefisk stikker af, fra venner og problemer, for at redde sig selv. Men kan Lillefisk klare at bære denne hemmelighed, helt for sig selv? Forfatter Hans Laurens er vant til at fortælle historier for børn. I mange år har Hans arbejdet sammen med musiker Andreas Ugorskij omkring musik og fortælleuniverset Tikke Takke, og i oktober udgav de ‘Verdens hurtigste fisk’. En letlæselig børnebog med et skarpt budskab, flotte helsidesbilleder og en QR kode der henviser direkte til en lydside med sange om de dyr der optræder i bogen. Man kan købe bogen i akvariet også på dagen for forestillingen.

Forestillingen omhandler en aktuel morale. Farer lurer jo alle steder lige nu. Klimakrise, krig og vild inflation. Eventyret om Lillefisk har et budskab: det farlige og ukendte kan overvælde os alle og gøre os bange, men når vi holder sammen og løser problemerne i fælleskab, kan vi klare selv det mest skræmmende.

I flere år har Andreas optrådt med Tikke Takke’s sange på skoler, festivaler og kulturhuse, til stor glæde for mange børn. Nu har Andreas & Hans besluttet at opføre ‘Verdens hurtigste fisk’ som en live eventyrkoncert, med alle de sange som børnene er vilde med. Denne forestilling kan nu opleves på Øresundsakvariet.

Besøg Kreatoriet

Fra torsdag d. 1. juni til og med søndag d. 4. juni.

Her holder Kreatoriet åbent, her vil der være mulighed for at tegne en fødselsdags hilsen til Øresundsakvariet. Aflever din tegning til en af akvariets ansatte og få muligheden for at vinde et årskort til akvariet. Kreatoriet holder lukket lørdag og søndag fra kl. 10-12, da der vil være andre spændende aktiviteter i gang i tidsrummet. 

Kom med ”behind the scenes”

Fra torsdag d. 1. juni til og med søndag d. 4. juni.

To gange dagligt kan du komme med på rundvisning ”behind the scenes” og lære meget mere om os og om vores arbejde bag akvarierne. Kl. 12:30 og 14:30 starter rundvisningerne. Der er begrænsede pladser, så skriv dig på deltagerlisten i billetsalget, hvis du vil med på denne tur.

Fodring af fiskene i akvariet

Fra torsdag d. 1. juni til og med søndag d. 4. juni.

Hver hele time kan du opleve fiskene bliver fodret i udvalgte akvarier. Her vil dyrepasserne og akvariets formidlingsguider fortælle sjove og spændende facts om dyrene i akvarierne og om Øresunds unikke levesteder. Den første fodring starter kl. 11 ved vores tre-trins røre bassin og her kan du være med til at fodre fiskene.

Fodring i Vandlaboratoriet

Fra torsdag d. 1. juni til og med søndag d. 4. juni.

To gange dagligt være mulighed for at fodre dyrene i vores Vandlaboratorie. Kl. 13:30 og 15:30 går vi samlet derhen og her vil vores guider fortælle sjove og spændende facts om dyrene og du kan selv være med til at give dyrene mad.

Øresundsquizzen

Fra torsdag d. 1. juni til og med søndag d. 4. juni.  

I Øresundsquizzen kan du blive klogere på Øresunds unikke dyre og planteliv. Svar på spørgsmålene i quizzen når du bevæger dig igennem udstillingen. Når du er færdig kan du aflever quizzen til en af akvariets medarbejdere og se om du har svaret rigtigt.

Øresundsquizzen får du udleveret i billetsalget.

Praktisk information

Fredag d. 2. juni holder vi almindeligt åbent fra kl. 10-16, og fra lørdag d. 3. juni til og med søndag d. 4. juni holder vi åbent fra kl. 10-17. Alle dage til almindelige entrépriser, og alle aktiviteter såsom koncert og forestilling er inkluderet i prisen. Se entrépriser og find vej til akvariet.

Vi glæder os til at se en masse glade gæster som vil fejre vores fødselsdag sammen med os.

Emner