14. oktober 2019

TUNtastisk havsafari på Øresund

Øresund overrasker

En havfuglesafari på Øresund udviklede sig i søndags helt anderledes end forventet. Ud over de mange flokke af suler, sildemåger og andre havfugle ville en stor tunstime også have sin andel af de store mængder af makrel og sild, som Sundet i denne periode byder på, og sprang og viste sig flere gange foran et begejstret publikum.

Kæmpe plask
Tun jager fisk i Øresund (foto: Berip Lyrup)

Et inferno af plaskende tun    

Øresundsakvariet har i nogle år afholdt offentlige havfuglesafarier i oktober måned og i søndags den 6. oktober holdt vi de første af slagsen og med et fantastisk vejr som baggrund. Oppe nordpå i Øresund mellem Hornbæk og Kullen så vi flokke af især suler og sildemåger, som flokkedes om et særligt område på størrelse med et par fodboldbaner.

 Pludselig mens fuglekiggerne ombord den store RIB betragtede sulernes dykken efter store blanke sild og makrel brød overfladen 100 meter fra båden i et inferno af skumsprøjt og faktisk tæt på en sejlbåd, der var ved at krydse Øresund. En mægtig tun jagtede byttefisk rundt i overfladen og urolig vandoverflade indikerede at flere jagede lige under overfladen. Den næste halve time sås 10 store plask samt 2 springende tunfisk, hvoraf den ene var henved 300-400 kg.

- Den atlantiske tun er en af de mægtigste og hurtigste fisk i verden og når man ser den boltre sig i overfladen i Øresunds vande kan man ikke undgå at blive imponeret af dens størrelse og kraftfuldhed. Den ene tun på hen imod de 400 kg. sprang 1 meter over vandet og faldt ned på ryggen i et mægtigt plask. Hvis man forestiller sig en stor kummefryser der er fyldt med kød og som bliver smidt ned på vandoverfladen, er det et meget godt billede på hvad der sker når den store fisk vælger at hoppe ud af vandet og lander igen efter jagt på makrel og sild, fortæller Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Øresundsakvariet, og fortsætter:

- Vi har siden 2010, hvor vi faktisk så den første tun springe foran Hornbæk Plantage efter mange års fravær, hvert år registreret vores egne og andres mulige observationer af fouragerende tun i Øresund og særligt de sidste 3 år har vi registreret et stigende antal observationer. Og i år har antallet af registreringer nået nye højder. Aldrig før siden 40 og 50 `erne er der registreret så mange tun i Øresund.

Springende tun
Springende tun

Øresund - en mangfoldighed af liv  


Og det var ikke kun tun, som der blev set mange af på denne havfuglesafari. Omkring båden flokkedes i perioder i hundredevis af marsvin som nysgerigt fulgte med i hvad menneskerne på båden lavede. Det hele sat flot sammen på himlen af hundredevis af havfugle - sølvmåger, sildemåger, suler, storkjove m.m.

- Øresund er et fantastisk og yderst produktivt havområde med en mangfoldighed af liv som overgår mange andre spændende havområder på den nordlige havkugle.

- Forbuddet mod bundtrawl fra 1932 har givet havbunden fred og en overdådighed af uspolerede levesteder med fantastiske fødemuligheder,og dét, sammen med de lagdelte strømforhold som bl.a. giver unikke tilførsler af plankton og den korte afstand mellem dybt og lavt vand har givet havområdet de bedste betingelser for at fordre et fantastisk mangfoldigt dyreliv, fortæller Jens Peder Jeppesen videre.

Hvis man vil opleve denne fantastiske natur har Øresundsakvariet årets sidste marsvinesafariture i efterårsferien, nemlig mandag d. 14., onsdag d. 16 og fredag d. 18. oktober - alle dage fra kl. 10-12 og fra kl. 13-15, mens vi sejler ud på de sidste to Havfuglesafarier 20. oktober 10-12 og 13.15.

Tilmelding Marsvinesafari.

Tilmelding Havfuglesafari.

Marsvin
Marsvin i Øresund (foto: Leif Bolding)

Mere information

Kontakt akvariechef og havbiolog Jens Peder Jeppesen, tlf.: 28751970, e-mail: jpjeppsen@bio.ku.dk