26. oktober 2021

Atlantisk tun, Grønlandshajen og det unikke Øresund

Foredrag

I anledning af Elsinore Evenings byder Øresundsakvariet på en række spændende foredrag. Oplev professor og marinbiolog John Fleng Steffensen fra Marinbiologisk Laboratorium spændende foredrag om tun og Grønlandshaj og akvariechef og marinbiolog Jens Peder Jeppesen´s foredrag om ”Det unikke Øresund”.

Hør bl.a. mere om grønlandshajen

Tunfisk – havets atleter

Torsdag d. 11. november kl. 18-19 i Øresundsakvariets auditorium

I dette spændende foredrag vil prof. John Fleng Steffensen gøre os klogere på den atlantiske tunfisks biologi og fysiologi. Anatomien hos tunfisk er ret speciel, idet de har udviklet varmevekslere så den dybe kropstemperatur kan være op til 20 grader højere end det omgivende vand. Dette gør tunfisk i stand til at svømme langt og hurtigt og fange meget hurtige fisk f.eks. makrel. Tidligere var man ikke helt klar over hvordan tunfisk var udbredt i Atlanten, men udviklingen af avancerede elektroniske fiskemærker de sidste årtier har afsløret at nogle tun svømmer frem og tilbage mellem Middelhavet og den Mexicanske Bugt og næsten helt op til Grønland. Foredraget vil handle om tunfisks anatomi, fysiologi og adfærd.

Prisen er alm. entré til akvariet hvori der indgår et glas vin.

Grønlandshajens biologi

Torsdag d. 9. december kl. 18-19 i Øresundsakvariets auditorium

I dette eksklusive foredrag vil prof. John Fleng Steffensen tage os med ud i dybet omkring Grønland for at opleve den store og gådefulde Grønlandshaj. Forskere og deriblandt John Fleng Steffensen fra bl.a. Københavns Universitet har påvist at Grønlandshajen er det hvirveldyr på kloden der lever længst og i mindst 272 år. Hans forskning viser at Grønlandshajens alder måske kan nå hele 500 år og altså slå alle rekorder for alder indenfor hvirveldyr. Foredraget vil handle om Grønlandshajens biologi, adfærd og hvordan alderen blev bestemt vha. kulstof-14.

Prisen er alm. entré til akvariet hvori der indgår et glas vin.  

Det unikke Øresund

Torsdag d. 25. november samt torsdag d. 16. december kl. 18-19 i Øresundsakvariets auditorium

Øresund bliver af mange omtalt som værende helt unik og fyldt med fisk og liv på trods af mange udfordringer. Men hvad er det egentligt der gør stedet så anderledes end andre steder i dansk og svensk farvand? Dette spørgsmål vil akvariechef og marinbiolog Jens P. Jeppesen komme nærmere ind på i dette spændende foredrag.

Prisen er alm. entré til akvariet hvori der indgår et glas vin. 

Se mere information om de andre aktiviteter på Øresundsakvariet i anledning af Elsinore Evenings.