1. september 2021

Tunen springer igen i Øresund

Tun i Øresund

Allerede 14 dage inden årets tunsafarier for alvor er gået i gang har Øresundsakvariets naturformidlere oplevet et væld af fantastiske scenerier med den store fisk som for alvor er kommet tilbage til Øresund.

Springende tun i Øresund
Springende tun i Øresund. Fotograf: Patrik Berntsson.

I de sidste 2 uger har tunen for alvor kommet ind i Øresund på jagt efter de store stimer af makrel og sild som også er dukket op i store mængder og på næsten alle marsvinsafarierne i de sidste uger har vi set tunen springe el. plaske i overfladen.

Gymnasieelever gjorde store øjne

- Det har været så vildt at jeg tit har måtte knibe mig selv i armen og sige – ”Er jeg virkelig i Danmark”. Det har været helt utroligt og mange har fået deres første oplevelse med de springende kæmpefisk. Et godt eksempel var en gymnasieklasse fra Rødovre Gymnasium som for nogle uger siden var med skoletjenesten på Øresundsakvariet ude og undersøge Øresunds hydrografi. Imens vi var i færd med at trække måleudstyret op fra Øresunds bund sprang en stor tun ud af vandet tæt på båden til gymnasieeleverne store begejstring og høje skrig. Straks efter blev der stille på overfladen for så pludselig at blive brudt af voldsomme hvivler og kæmpe silde- og fiskestimer der sprang ud af vandet i vanvittig flugt fra de store rovfisk. Pludselig var tunene i et vanvittig tempo flyttet sig flere hundrede meter væk og angreb nye stimer af forsvarsløse sild og makrel visende sig i mægtige spring på Øresunds næsten blikstille overflade, siger Jens P. Jeppesen.

Øresund - et fantastisk område

Jens Peder Jeppesen ser det som en stor attraktion for Øresund, at tunen er kommet så stærkt igen. Der er en stor interesse for at komme ud og opleve disse store ikoniske fisk og det vil løfte hele områdets turisme og styrke interessen for vores allesammens unikke Øresund og i sidste ende kan tunens tilbagekomst måske gøre Øresund til den nationalpark el. andet beskyttet område som næsten alle ønsker den skal blive, mener han.

- Årsagen til at den atlantiske tun er tilbage i Øresund skyldes bl.a., at tunen er i god vækst i Nordatlanten. I mange år har der været meget strenge restriktioner overfor erhvervsfiskeri efter tun i bl.a. Middelhavet og dette har højst sandsynligt forårsaget at de store tun er i stor vækst og der er grund til tro at bestanden fortsat vil stige hvis restriktionerne fortsætter”, siger Jens Peder Jeppesen.

- En anden grund til tunens trivsel i Øresund er at der er masser af makrel og sild i Øresund. I kæmpemængder. Tunen elsker begge dele. Og Øresund fungerer som en tragt, som silden og makrellen skal igennem. Det er et oplagt fangsted, hvor tunen står som en ulv, parat til at slå til, fortæller akvariechefen.

Årets tunsafarier med Øresundsakvariet 2021

Grundet sidste års store interesse for at komme ud på Øresund og se tunen springe har Øresundsakvariet i år arrangeret rekordmange tunsafarier. I år bliver det til 42 offentlige udbudte ture i september og oktober måned mens der sidste år blev arrangeret 15 offentlige tunsafarier på Øresund. I 2018 startedes turene med kun 4 ture. Muligheden for at Øresundsakvariet har kunnet arrangere disse mange ture har udelukkende været fordi Helsingør Kommune har givet turprogrammet et økonomisk boost. Det har givet muligheden for at få uddannet flere skippere og hjælpere til de mange ture.

Ingen garanti men store chancer

Øresundsakvariet kan selvfølgelig ikke garantere at alle ombord akvariets store RIB gummibåd får set en springende tun men chancerne er gode. Sidste år så Øresundsakvariet faktisk tunene springer el. plaske på ca. 70 % af turene og det må siges at være ret unikt. Tunen skal jo ikke op og trække luft ligesom marsvinet og andre hvaler men springer udelukkende grundet dens specielle jagtadfærd tæt på overfladen hvor store stimer af makrel, sild og hornfisk skrækslagne bliver jagtet rundt.

- Det eneste vi dog kan garantere er en spændende og aktionfyldt sejltur hvor vi fortæller om tunens liv i Øresund på godt og ondt. Inden turene vises en kort intro til tunens adfærd så man er godt udrustet til turen og ved hvad man skal kigge efter, siger Jens Peder Jeppesen, marinbiolog og akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet under Biologisk Institut.  

Øresundsakvariets tips til tunspotning

Hvis man er ude på Øresund i egen båd og gerne vil forsøge sig med at se en tun, er der her nogle tips fra Øresundsakvariets naturformidlere.

- Der er områder i Øresund hvor vi ser dem mere end andre og hvor de ligefrem ynder at jage fiskene op i overfladen. Disse områder er tit hele den svenske side af Øresund og især i sejlrenderne både den sydgående danske side og den nordgående svenske. Et andet godt sted er den smalleste del af tragten mellem Helsingør og Helsingborg hvor tunen i perioder ynder at jage rundt med makrel og sild. Et tredje absolut topsted er foran Hornbæk Plantage samt ved de sidste bøjer ud mod Kattegat og endelig i området ved Svinabodan Fyret på den svenske side. Den vigtigste ting når man spotter tun er at se efter de store hvide plask som kan ses på helt op til 2 km afstand hvis forholdene byder til det altså stille vejr med ingen vind og bølger. Desuden er tunen meget stor, 200-400 kilo, nogle gange endda endnu større helt op til ca. 700 kg., og svømmer meget hurtigt. Helt op til ml. 70-80 kilometer i timen, fortæller akvariechefen.

Når Jens Peder Jeppesen selv er ude på tun-safari, holder han især øje med de store hvide plask i overfladen, men ser også efter ”pletter” eller ”mærker” i vandet.

- Tun danner nogle skumpletter i vandet, når de har sprunget formentlig fra noget afrevet protein fra deres overflader. Dem holder jeg øje med. Der er også en anden slags ”stille” plet, som de skaber i vandoverfladen i stil med når de store hvaler dykker men her genereret når de med deres kraftfulde halefinner har pløjet overfladen i jagten på fisk”, forklarer Jens Peder Jeppesen.

Den bedste sæson for spotning af den store fisk er august, september og oktober og de bedste spotningstidspunkter er helt stille vejr tidligt morgen og aften. Men også disse råd har sine begrænsninger idet der i år er set tun springe foran Hornbæk Plantage allerede i maj måned og adskillige er blevet set over sommeren. En anden gamle skrøne er at tunen ikke springer i store bølger og høj vind. Ved en marsvinsafari i sidste uge så vi dog ml. 5-6 tun springe i over 2 meter høje bølger og ved 10 meter i sek. vind. Så alt kan ske på en havsafaritur på Øresund.

Læs mere om og book din tunsafari her på websitet eller se akvariets gode tips til selv at få øje på tunene.