Oplev tun i Øresund

Tunsafari

Tunen springer igen i Øresund, og vi sejler ud og ser om vi kan finde den – vil du med? 

Vi stævner ud i Øresundsakvariets båd fra Helsingør Havn og kigger efter den store atlantiske tun, der efter mange års fravær igen er blevet set flere gange i Øresund de senere år.

Øresundsakvariets chef, Jens Peder Jeppersen, fortæller: ”Det er jo så utroligt spændende, at tunen er tilbage i Øresund igen. Både i 2018 og i 2019 blev den spottet flere gange, og i 2020 nærmest vrimlede det med dem i Øresund - det var skønt at se.” I 2020 så vi tun hoppe eller plaske i overfladen på ca. 70 % af safarierne. Tunene varierede i størrelse fra ca. 200 kg. helt op til ca. 500 kg.

”Vi kan selvfølgelig ikke garantere, at vi får tun at se på vores ture, men vi kan garantere en spændende sejltur, hvor vi fortæller om tunens historie og liv i Øresund.

Desuden plejer vi at se marsvin, når vi sejler på Øresund, så selv om vi måske ikke ser tun, er der lagt i båden til én på opleveren.”

Tunen springer igen i Øresund efter mange års fravær

Tilbage i 1950’erne var der masser af tun i Øresund, og man holdt konkurrencer, hvor der blev halet tun på op til 300 kg i land. Men blandt andet overfiskeri betød, at tunen helt forsvandt fra Øresund, og ikke siden 1960’erne har man set tun i det lokale farvand. Altså lige indtil 2017, hvor tunen pludselig var tilbage igen til stor glæde for biologer og andre tun-interesserede.

Tilbagekomsten skyldes, at der kommer flere og flere tun, da der er store restriktioner på tun-fiskeriet. I Øresund er der masser af føde til tunen, blandt andet makrel og sild, så Øresund er et oplagt sted for tunen at jage.

Praktisk information

Turens længde Sejlturen varer ca. 1,5 time.
Mødested Vi mødes ved Øresundsakvariets indgang. Skipper og bedstemand tager imod og vi går ud og tager redningsveste på.
Adgang til akvariet Der er fri entré til akvariet på dagen og dagen efter.
Forplejning Der serveres varm kakao og kaffe ombord.
Påklædning Husk påklædning, der passer til vejret, og tænk på, at det kan føles koldt på vandet, selv på en varm sommerdag.
Sikkerhed Øresundsakvariet udleverer redningsveste og og flydedragter hvis det er koldt (så man kan holde varmen) inden afgang. Af sikkerhedsgrunde er det ikke tilladt at benytte private redningsveste. Båd og besætning er godkendt af Søfartsstyrelsen til max. 12 passagerer. Personer under 15 år skal være ledsaget af voksne. Børn under 6 år må grundet turens længde samt sikkerhed ikke komme med på turen. Vi anbefaler, at gravide, der har under 4 uger til termin, af sikkerhedsmæssige årsager ikke deltager i turen.
Billetter Billetter købes i forvejen via BilletExpressen.
Aflysning Turene er planlagt med forbehold for corona-situationen i Danmark. Der tages ligeledes forbehold for aflysning ved dårligt vejr. Skipper bestemmer om en tur aflyses eller afkortes. Ved aflysning eller væsentlig forkortelse af sejlads refunderes billetten. Købte billetter kan ikke byttes til andre ture og refunderes ikke, hvis du/I bliver forhindret i at tage med.