rengøring af bassin

Bag akvarieruden

Kristian chefdyrepasseren på Øresundsakvariet fortæller:

Vi starter hver dag med at rense ruderne indvendigt i akvarierne, opsuger foderrester fra bunden, og fjerne de enkelte dyr, der er syge eller har skader. Fiskene kan nemlig være meget hårde ved hinanden. De skadede og syge fisk flytter vi over i selvstændige kar, hvor de behandles.

Det sker også at andre dyr bliver fjernet fra publikumsakvarierne, fx hvis de er gravide.  Nogen fisk smider deres æg eller unger i koldt vand, mens andre gør det i varmt vand. Derfor må fisken isoleres fra de andre dyr i den periode. Ikke kun fordi den kræver en anden vandtemperatur, men også for at få fred og ro til at lægge sine æg eller føde sine unger.

Vokseværk
Udover de mange fisk, har vi, på Øresundsakvariet også en masse store krebsdyr. Alt fra store hummere til store taskekrabber. Når krebsdyr vokser, skal de skille sig af med hele deres yderste skal. Det skyldes at de har et ydre skelet, og for at kunne vokse, skal de af med det. Selve skalskiftet tager kun omkring 20-25 minutter, men det tager omkring 5-7 dage før den nye skal er gennemhærdet. I naturen vil krebsdyrene naturligt gemme sig i en hule, hvor de bliver indtil deres nye skal er hærdet. Men her i akvariet, bliver vi nødt til at isolere disse udsatte dyr i den tid de er bløde, ellers vil andre fisk bide krebsdyrene i stykker.

Derfor holder vi dagligt øje med vores store krebsdyr, og hvis de begynder at udvise en voldsom aggressiv adfærd, er det tid til at flytte dem, så de kan skifte deres skal i fred.

Fodring
For at sikre at vores dyr lever længe i akvarierne, er vi nødt til, så vidt muligt, at give dem deres naturlige føde. Fx kræver vores blæksprutter levende mad, hvis de skal trives og leve længe. Derfor får de levende krabber og fisk hver dag, som vi løbende indfanger. Også om vinteren.

Vandets temperatur
I Øresund er der forskel i temperaturen fra overflade til bund og fra sommer til vinter. Derfor går vores dyr også i fangenskab ved forskellige temperatur, afhængig af hvor og hvornår de lever i Øresund. Vores vandsystem er indrettet, så der er en vandledning som leverer 5 grader koldt vand, en anden der leverer vand på 8 grader og en der leverer vand på 12 grader. På den måde kan vi placere de forskellige dyr i deres naturlige miljø. Dyr som kræver endnu varmere vand, som fx vores blæksprutte, har et specialkonstrueret varmerør, hvor vi leder det kolde vand igennem, og varmer det op til de 18 grader, som den trives bedst ved.

Tang og alger
Når du besøger Øresundsakvariet vil vi gerne have at du får en naturtro oplevelse af hvordan der ser ud på bunden af Øresund. For at akvarierne skal ser naturlige ud, er det nødvendigt med en god algevækst på sten og baggrund. Algevæksten er ikke kun med til at gøre akvarierne naturtro, men er også vigtig for dyrene, så de har noget at gemme sig i. Men meget tang kan ikke gro i akvarierne, og derfor er det nødvendigt at udskifte tangen en gang om ugen hele året. Det gøres ved at vi fra vores båd springer i med dykkerdragt, dykker ned og samler flotte tangplanter ind. Tilbage på akvariet udskifter vi de gamle tangduske med de nye. Når vi sætter tangen ned i akvarierne kræver det en del kreative evner, da det helst skal se ud ligesom i naturen.